Info & Prijzen

Heb je interesse in een fotosessie of een grafische opdracht? Contacteer me dan via e-mail op info@lisanorman.be of via contact.

Voor "standaardsessies" (bv. bolle buikjes, koppelfotografie ...) hanteer ik vaste prijzen.

De startprijs voor zo'n volwaardige fotosessie bedraagt € 350.
Ik bezorg je via mail vrijblijvend een pdf-bestand met een overzicht van alle prijzen. Inclusief tips & tricks.

Voor alle andere opdrachten is een persoonlijke aanpak vereist. Gelieve jouw aanvraag goed gedetailleerd in te dienen. Zo kan ik je een correcte prijs op maat bezorgen. Naast de offerte ontvang je steeds bijkomende informatie. Zo geef ik bv. meer info over de aanpak, mijn beschikbaarheid, de levertermijn ... .

Nog vragen? Piep hieronder es bij FAQ. Geen antwoord op je vraag? Mail me!

FAQ

Kapitein van dit schip?

Een grote kop krullen - maar voor mijn eigen én uw bestwil meestal in een dotje. Een gezellig West-Vlaams accent - alsook de West-Vlaamse gezelligheid.
Moeder van een wereldwonder - een heerlijke pittige meid genaamd Aliona.
Een zonnetje in huis - en ver daarbuiten.
Telkens opnieuw ontroerd en in de ban van de kleine mooie dingen van het leven.

Waarom kiezen voor mij als fotografe?

Ik ben een heel enthousiaste persoon op de momenten waarop het mag en moet.
Maar ik kan evengoed heel discreet opgaan in het decor en de menigte. Ik fotografeer en breng jullie moment en verhaal zoals ik het persoonlijk beleef, op zoek naar gevoel & details. Het nostalgische retro & vintage zijn volledig mijn ding. Maar strak, clean én modern zijn ook zeker mijn dada.

Fotograferen doe ik vanuit de buik. Mijn bagage komt uit mijn leergierigheid en uit mijn grote liefde voor fotografie, mensen en design. Foto’s zijn voor mij een canvas naar mooie herinneringen en verhalen.
Het geeft me een voldaan gevoel om zoiets waardevols te kunnen meegeven. Kortom? Optimisme met een hoekje af.
Mijn job is mijn hobby. Ik ben een gelukkig mens , omringd door warme mensen. Best aanstekelijk!

Waarom fotograaf én grafisch vormgever?

Ik heb de diploma’s Bachelor Interieurvormgeving & Bachelor Grafische Vormgeving op zak.
Beide behaald aan de Hogeschool Sint Lucas te Gent. Fotografie is gegroeid uit mijn interesses en was altijd mijn favoriete bezigheid (en is dit nog steeds). Doch vind ik de afwisseling tussen grafisch en fotografisch werk verfrissend.
Bovendien vult het éne het andere perfect aan. Voor bepaalde klanten is het net interessant dat ze onmiddellijk een totaalpakket kunnen verkrijgen.

Hoe kan je mij het best boeken?

Heb je interesse in een fotosessie of een grafische opdracht? Contacteer me dan via e-mail op info@lisanorman.be of via contact. Zo kan ik jullie aanvraag met tijd en zorg bekijken en beantwoorden.
Hierbij schets je me gedetailleerd waar je naartoe wil en wat je van mij verwacht. Ik bezorg je zo snel mogelijk een offerte en/of een antwoord op je eventuele vragen. Voor grotere opdrachten spreek ik graag face-to-face af.
Een pot koffie, een koekske en een goede babbel doen wonderen!

Wanneer boek je het best?

Mijn agenda is altijd 2 maanden op voorhand volgeboekt en in het huwelijks-hoogseizoen (van mei tem september) zelfs tot 3 à 4 maanden. Wees er dus tijdig bij! Communies, verlovingssessies, events, … graag minimum 2 maanden op voorhand inboeken. Huwelijken worden vaak tot meer dan een jaar op voorhand ingeboekt.
Ook voor grafisch werk (communiekaartjes, albums, ...) ben je er best tijdig bij omdat we voor drukwerk ook nog rekening moeten houden met de leveringstermijn van de drukker. Voor de laatkomers - wie niet waagt niet wint! Soms is er (onverwacht) toch nog een gaatje.
Zeker in het voor- en najaar. Stuur dus gerust een mailtje. Een “neen” heb je, een “ja” kan je krijgen!

Wat doe ik wel en niet?

Momenteel specialiseer ik me hoofdzakelijk in huwelijksreportages (www.MadamEnMeneer.be).
De gaatjes vul ik op met overig grafisch en fotografisch werk zoals je hier op de website vindt.
De afwisseling houdt het voor mij fris en uitdagend.

Concerten en modeshows zijn niet mijn ding. Daar heb ik ook geen ervaring mee.
Contacteer me vrijblijvend (info@lisanorman.be of via contact) als je twijfelt of je al dan niet aan het juiste adres bent.

Of ik ook huwelijken shoot?

Uiteraard! Huwelijksfotografie is mijn hoofdbezigheid.
Bezoek www.MadamEnMeneer.be voor alle informatie en een uitgebreid portfolio.
Madam en madam of meneer en meneer - voel je gerust ook aangesproken!

Wat ontvang je na een fotosessie of grafische opdracht?

Bij een fotosessie ontvang je van mij alle geslaagde beelden in hoge resolutie zonder brandmerk. Het aantal foto’s hangt af van de opdracht. Jullie zijn dus niet gebonden voor de afdrukken. Al het beeldmateriaal wordt in overleg via het internet (WeTransfer.com) of via de post (usb-stick) geleverd.
Het drukwerk ontvang je via de post of haal je zelf op. Digitale bestanden krijg je via WeTransfer.com, tenzij anders gewenst.

Wanneer ontvang je het resultaat?

Fotografisch materiaal wordt standaard geleverd binnen de 20 werkdagen. Wanneer precies hangt af van mijn agenda. In het hoogseizoen is het heel moeilijk om onmiddellijk na de reportage te leveren. Wens je wel een kortere leveringstermijn, vermeld dit dan zeker bij je boeking!

Waarom moet je een tijdje wachten op het resultaat?

De nabewerking bij digitale fotografie bepaalt de foto. Met de nabewerking zet je als fotograaf een stempel op je werk. Iedereen kan zomaar een goed toestel aankopen en de foto’s rechtstreeks op dvd branden. Ik stop dan ook heel veel tijd in de postproductie van je foto’s. Onzuiverheden en storende elementen worden geretoucheerd. Het contrast, de kleuren … van elke foto worden bijgewerkt. Vandaar dus dat het even tijd vergt om de foto’s af te werken.

De levertermijn van grafisch materiaal hangt af van het type opdracht, het product, de omvang en de drukker. De leveringsdatum wordt in samenspraak op voorhand overeengekomen. Bestel steeds ruim op tijd zodat we een reservetermijn hebben. Het aanleveren van fotografisch materiaal heb ik (meestal) 100 % zelf in handen, voor drukwerk ben ik afhankelijk van derden.

Moeten we iets voorbereiden? En zo ‘ja’ – wat?

Willen jullie gewoon enkele spontane beelden? Weet dan dat er daar weinig voorbereiding aan voorafgaat. Jullie maken als klant goed duidelijk wat je zeker wil vereeuwigen, de rest vul ik dan in. Maar het is wel leuk én bevorderend voor het resultaat als er op voorhand toch een beetje over de sessie is nagedacht en het plaatje klopt.
Om te beginnen; de locatie. Het is de locatie die het decor en een groot deel van de sfeer bepaalt. Denk er dus over na!
De zee is heel fris en zacht. Als je foto’s in het bos neemt, zal het seizoen waarin de foto’s worden genomen een invloed hebben op het resultaat. Elk seizoen brengt een eigen sfeer, en elk seizoen heeft z’n eigen kenmerken .. .
Hou bij de keuze van de locatie rekening met het licht. Ik fotografeer het liefst met natuurlijk licht.

Daarnaast is styling ook heel belangrijk. Ik raad je aan om kledij te dragen waarin je je goed voelt. .Zorg er echter ook voor dat je kleding past bij die van je wederhelft, familie, vrienden, kinderen.. Groene bollen, rode strepen, felgele sterren … zijn écht geen esthetisch samenspel. Gelijklopende kleurtinten en sferen (zomers, retro, modieus, klassevol, …) zijn een perfecte combinatie. Houd er ook rekening mee dat je kleding moet passen bij het decor.

Als je wél iets speciaals wilt zoals een prinsessen-fotosessie voor je dochter, een piratenreeks voor je zoontje, … is er natuurlijk meer voorbereiding vereist. Een goed passend decor én goede styling zijn hier een must voor een geslaagd resultaat. 

Hulp nodig bij styling? Kijk es bij matrozen. Daar vind je enkele goede stylistes.

Een beetje gestrest en onzeker?

Een gouden tip: vertrouwen en een portie zelfvertrouwen! Als je nog nooit voor een professionele camera hebt gestaan, voelt het eventjes onwennig aan. Ik stel jou graag op je gemak, geef je tips en begeleid je zodat we samen tot een goed resultaat komen. Geen onderbelichte vakantiekiekjes maar wel goed uitgelichte en doordachte foto’s van een ervaren fotografe. Bovendien zal er een groot aantal foto’s worden genomen.
Keuze genoeg!

Ontspan en geniet. De mooiste beelden zijn de spontane foto’s met een natuurlijke uitstraling. Iedereen is fotogeniek op zijn of haar manier. Bij de een vraagt het gewoon wat meer tijd dan bij de andere om te ontspannen.
Dus paniek of stress voor of tijdens de shoot is absoluut niet nodig. Wees gewoon jezelf, dat ben ik ook!

Heb ik een visagiste(e) nodig?

Een goede visagiste is altijd een meerwaarde voor de foto’s. Ook bij een ‘naturelleke’ weten zij je beste troeven in de verf te zetten. Maar of je een visagiste nodig hebt voor een familieshoot?
Neen. Poeder gerust zelf wat je neus – maar hou het naturel.
Een visagiste is wél warm aanbevolen als je iets speciaals wil, dus zeker wél bij conceptuele fotosessies.

Op zoek naar een visagist(e)? Kijk es bij matrozen.

Studio of locatie?

Momenteel heb ik geen studio ter beschikking. Daarom verkies ik ook om op locatie te werken.
Voor bepaalde opdrachten kan een studio gehuurd worden. Geen studio hoeft dus geen beperking te zijn! Voor familieportretten, babyshoots, lovebirdsessies enz. verkies ik steeds om op locatie te werken. Een locatie is voor mij meestal nieuw en daarom inspirerend en meer uitdagend. Doordat ze heel wat mogelijkheden biedt, is er ook een grote variëteit in het resultaat. Daarnaast biedt een locatie een groot voordeel voor de bewegingsvrijheid en spontaniteit. En last but not least: - de locatie kan de sessie heel persoonlijk maken. Je pasgeboren spruit in zijn eigen kamertje, in de living, een familieportret voor het ouderlijke huis of in het grote bed, …

Ik werk het liefste met natuurlijk licht, maar het licht hoeft geen probleem te vormen.  Ik kan studioverlichting meenemen op locatie als er op je locatie onvoldoende natuurlijk licht aanwezig zou zijn.

Wat als het weer echt tegenvalt bij een shoot op een buitenlocatie?

Ik raad steeds aan om twee data aan te kruisen in de agenda bij een buitensessie.  Als het op de eerste datum pijpenstelen regent, wordt de fotosessie uitgesteld tot de tweede datum. 
Als het weer op die tweede datum opnieuw enorm tegenvalt, dan kunnen we kijken voor een binnenlocatie  of eventueel (uitzonderlijk) een derde datum.

De shoot kan niet doorgaan

Het kan iedereen overkomen dat onze afspraak om dringende redenen moet worden geannuleerd of verplaatst.
Hou er rekening mee dat ik naast de tijd die voorzien is voor onze fotosessie minstens nogmaals zoveel tijd vrijhoud in mijn agenda om alles op tijd aan te leveren. Gelieve een geannuleerde shoot zo snel mogelijk en liefst telefonisch én via mail door te geven.

Ik werk steeds met een voorschot van 30%. Zo zie ik onze samenwerking als een ‘officiële date’ en verbinden we ons aan elkaar de beloftes en samenwerking na te komen. Wanneer de opdracht wordt geannuleerd wordt het voorschot niet teruggestort wegens de ontstane winstderving. In sommige gevallen maak ik een uitzondering (sterfte, ernstige ziekte, ...).

Aangezien we met twee partijen zijn, is het ook belangrijk een annulering vanuit mijn richting aan bod te laten komen.
In dit geval verwittig ik je indien mogelijk telefonisch én/of via mail. Als het gaat om een opdracht met een korte deadline zal ik binnen mijn kunnen een geschikte vervanger strikken die mijn stijl en kwaliteit evenaart én het werk naar behoren kan afhandelen. Uiteraard wordt het voorschot hier steeds volledig teruggestort.

Wat houdt een fotosessie in?

Bij het fotograferen van kinderen, familie, vrienden en koppels probeer ik steeds heel spontane en vrolijke foto’s te nemen,
zoals jullie zijn. Jullie komen met een gerust hart naar mij toe en we maken plezier in een ontspannen sfeer waarbij ik momenten ‘vang’. Kenmerkend aan deze manier van fotografie is de échtheid ervan. Weinig tot geen opgezet spel.
Deze beelden bevatten een grote waarheid - hou ik van!

Naast die spontane beelden probeer ik ook steeds enkele creatievere beelden te nemen. Interessante composities, spelen met licht en tegenlicht, leuke details, es wat zot(ter) doen, …

Bij bedrijfsfotografie werk ik steeds met een draaiboek. Hier gaan er meestal één of meerdere voorbereidende gesprekken aan de sessie vooraf. Tijdens die sessies bespreken we dan gespecificeerd van A tot Z hoe we alles aanpakken en uitvoeren én wat wordt aangeleverd en op welke manier.

De prijzen

Ik hanteer steeds vaste prijzen en hou mij hier ook aan. Tenzij er natuurlijk achteraf extraatjes worden gevraagd, zoalseen extra album, extra uren, extra verplaatsing, … .

Het resultaat is voor mij erg belangrijk! Niet alles loopt altijd volgens plan (een humeurig ukje, het weer, een platte band, …). Daarom wordt het spontaan uitlopen van de geboekte tijd (tot ongeveer een half uur) niet aangerekend.

Indien je geïnteresseerd bent in een fotosessie of een grafische opdracht, contacteer me op info@lisanorman.be of via contact.

Voor “standaardsessies”(zoals bolle buikjes, familiesessies, ...) hanteer ik vaste prijzen.

De startprijs voor zo’n volwaardige fotosessie bedraagt € 350.

Voor alle andere opdrachten is een persoonlijke aanpak vereist. Gelieve jouw aanvraag goed gedetailleerd in te dienen. Zo kan ik je een correcte prijs op maat bezorgen. Naast de offerte ontvang je steeds bijkomende informatie. Zo geef ik bv.meer info over de aanpak, mijn beschikbaarheid, de levertermijn ... .

Verkoop je ook cadeaubonnen?

Tuurlijk! Je kunt een cadeaubon aanvragen voor de volgende sessies: madam & meneer (huwelijksreportages),
familieportretten, bolle buikjes en/of baby’s, lovebirds (koppels & verlovingssessies),
portretreeksen en albums.
Het bedrag van de cadeaubon is vrij in te vullen met een minimum van €100. De bon is steeds één jaar geldig vanaf de aankoopdatum en wordt naar het opgegeven adres verstuurd bij het ontvangen van het volledige bedrag.

Om een cadeaubon te bestellen hoef je enkel een mailtje te sturen naar info@lisanorman.be.
Daarin vermeld je het bedrag, voor wie de bon is en het adres waarnaar ze mag worden gestuurd. De bon is naast het bedrag blanco, zodat je zelf nog een leuke boodschap kan opschrijven en de naam van de ontvanger.

Kunnen we bij jou terecht voor een album en/of aankondigingen?

Zeker. Vraag naar de pdf voor albums en aankondigingen via info@lisanorman.be of via contact.
Daarin vind je een overzicht van het album assortiment en de prijzen. Aankondigingen voor huwelijk,
geboorte & communie zijn ontwerp- en drukopdrachten op maat. Alsook de offerte.

Hier vind je enkele voorbeelden.

Wat gebeurt er met de foto's?

Iedere opdracht is steeds opnieuw een uitdaging voor me en ik ‘vang’ heel gedreven veel mooie plaatjes.
Elke foto wordt goed bijgehouden en de mooiste deel ik graag ter inspiratie of gedachtewisseling,
om mensen op te vrolijken, samen te brengen of gewoon omdat ik ze goed vind. Dus ook jullie foto(‘s).
Wil je dit liever niet? Gelieve dit dan uitdrukkelijk te melden (liefst bij de boeking). Dit is je volste recht.

Om misverstanden te vermijden: zowel voor fotografisch als grafisch werk, blijven de auteursrechten in mijn bezit. Het betalen van de opdracht houdt niet in dat daarmee ook de auteursrechten op het ontwerp of de foto’s zijn verworven. Een overdracht van auteursrechten kan alleen schriftelijk,
waarbij duidelijk wordt aangegeven welke rechten precies worden overgedragen.

Je krijgt van mij wél het gebruiksrecht. Je Facebook, je blog, je muren, je koffietas, ...  Alles zonder commerciële doeleinden mag je opsmukken met het resultaat!

Foto's of bestanden kwijtgeraakt?

Ieder afgehandelde opdracht wordt verzameld en gestockeerd op een server. Grote kans dat ik jouw bestanden nog heb staan dus. MAAR dit is geen garantie. Ga er van uit dat ook met mijn server iets kan mislopen (brand, diefstal, crash, …). Ik lever steeds alles één maal correct aan via het media dat we hebben afgesproken.
Willen jullie het op een later tijdstip nogmaals aangeleverd, zal ik de tijd en onkosten (post, memorystick, DVD, ...) aanrekenen die ik spendeerde om alles terug te gaan opzoeken én voor jullie klaar te zetten en het te bezorgen.

DUS bij ontvangst van de foto’s / bestanden, maak gewoon een reservekopie en hou alles mooi bij.

HOE EEN ORIGAMI BOOT MAKEN?


download instructions over here